piątek, 5 grudnia 2014

Makowiec japoński

Co raz bliżej święta, co raz bliżej święta.. :) I właśnie dlatego przyszła pora na próby generalne nieco zmodyfikowanych, ale równie smacznych, dań wigilijnych. Dzisiaj postanowiłam przetestować znaleziony w Smakach Życia (do kupienia w Biedronce) przepis na makowiec. Skład jest bardzo przyjemny i niezbyt kosztowny, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu. 
Porcja ma ok. 210 kcal (1/12 całej blachy o wymiarach 25x25)

Składniki: 

3 łyżki miodu
700 g masy makowej (użyłam gotowej z puszki)
3 duże jabłka
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek kaszy mannej
bakalie (dowolne)
cukier puder do dekoracji


1. Masę makową przełożyć do miski, dodać bakalie, proszek do pieczenia, kaszę mannę, miód oraz żółtka jajek. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jeśli mają dużo soku to trochę odcisnąć, a następnie dodać do masy. Dokładnie wymieszać.

2. Białka ubić na sztywno, dodać do powstałej masy, zamieszać. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (u mnie 25x25 sprawdziła się idealnie). Piec przez ok 60-70 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony. Gdyby okazało się, że jest jeszcze mokry (jabłka miały za dużo soku) to wstawić na dodatkowe 5-10 min.

3. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo prosty przepis na na pewno pyszne ciasto :) Jestem miłośniczką maku, więc na pewno mi będzie smakować!

    OdpowiedzUsuń

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...